HOME

 

   
     
 

de jazzzolder vzw is open :
elke 2de en 4de vrijdag van de maand, van 20 uur tot 01 uur.
de live-optredens beginnen telkens om 21 uur.
lidkaart (55 euro)= gratis toegang elke 2de en 4de vrijdag (1 jaar).
niet-leden: 7 euro (daglidgeld), studenten 5 euro.

ingang: Sint Romboutskerkhof 2 (Wollemarkt) te Mechelen.

parking: Kathedraalparking onder Sint Romboutskerkhof.

 

 
 

JaZZZolder Archief 2016                                                                    JaZZZolder Archief 2017


 

 

 

 

   
 

Zoals jullie wellicht weten heeft de jazzzolder zijn huidige prachtige locatie moeten verlaten.
Wij zijn (tijdelijk) verhuisd naar de Refugie van Grimbergen, waar het Onze Lieve Vrouwkoor ons onderdak geeft, om ervoor te kunnen zorgen dat Mechelen zijn 19 jaar oude en vertrouwde jazzclub niet verliest.

 

 
     Bezoek ook eens: de Youtube webstek van de JAZZZOLDER ! of hier, op Google ! , je (her)beleeft er ook optredens  van en op de oude JaZZZolder(s) !

 

 

 


Volgende  Concert van de JaZZZolder :

 

 

     
     
     
 

13  Oktober 20:45 hr !

 
 
Serge Lazarevitch trio


 
 
 

 

 

 


 

 


 


     
     
Voor het eerste concert van de jazzzolder na de verhuis uit de oude kapel naar het eerste verdiep van de Refugie in de Onze Lieve Vrouwestraat spreken Serge Lazarevitsch en Teun Verbruggen af met Ben Sluijs. Saxofonist Ben Sluijs is al meer dan 25 jaar een prominente speler in het Belgische jazzlandschap met oa eigen kwintetten en kwartetten. Zijn samenwerking in duo met pianist Erik Vermeulen gaat al decennia mee, sinds enkele jaren is er het trio 3/4 Peace en Ben is ook weer actief met een eigen kwartet.
Drummer Teun Verbruggen staat bekend voor zijn jarenlange samenwerkingen met Jef Neve Trio en met Flat Earth Society. Teun is niet alleen een gewaardeerd en veelgevraagd drummer. Hij heeft zijn eigen Rat Records label waarop hij internationale samenwerkingen uitbrengt en recent richtte hij in Brussel de werkplaats en concertplek Walter in om creatief talent een nieuwe ruimte te bieden.
De hoofdrolspeler in het trio van deze avond is de Franse gitarist Serge Lazarevitsch. In april 2016 kwam van hem de cd Free Three uit bij het label Igloo, ism bassist Nic Thys en drummer Teun Verbruggen. Ongeveer gelijktijdig verscheen op cd een heruitgave van de langspeler ‘Sava’ met een kwintet van de gitarist met de pianist Charles Loos uit 1981.
Dit wordt dus een concertavond met gevestigde waarden, om het tijdelijke toevluchtsoord van de jazzzolder in te wijden.
   
     

 

 

 

 

Serge Lazarevitch: gitaar
Ben Sluijs: sax
Teun Verbruggen: drums

 

 
 


 

 

 


Vorige Concert van de JaZZZolder-kapel :


 

 

 

     
     
     
 

22  September 20:45 hr !

 
 
Steiger


 
 
 

 

 

 


 

 


 


     
     
Steiger is een jong jazztrio uit het Gentse. Drie muzikanten met een eigenzinnige liefde voor muziek treden in gesprek via zelfgeschreven composities en vrije improvisaties. Evenwaardig staan ze naast elkaar en trekken de luisteraar mee in hun speelse en filosofische ontdekkingstochten doorheen jazz, rock, improvisatie, elektronische en klassieke muziek.
Gent Jazz duidde uit 35 inzendingen Steiger aan tot winnaar van Jong Jazztalent Gent 2017. Zij kunnen hun ingezonden project uitwerken en voorstellen op Gent Jazz 2018.   
     

 

 

 

 

Gilles Vandecaveye: toetsen
Kobe Boon: bas
Simon Raman: drums

 

  

 

recensie (s)

 

 

 

 

     
 

...Steiger mocht het voorlopig laatste concert brengen in de Mechelse JaZZZolderse Kapel op vrijdagavond alvorens de verhuis start, nu zaterdagochtend ! Zij deden dat groots en met een drive die nog veel toekomst belooft. Is het niet, Danny ?

 
 
 
  Winus

 
     
     
  Toen Lejo aan Steiger de tweede vrijdag van september 2017 in de jazzzolder toezegde, kon hij onmogelijk weten dat net zij het laatste concert zouden spelen in de vertrouwde kapel. Toen wist ook nog niemand dat Steiger de Jong Jazztalent Gent 2017 in de wacht zou slepen. Hoe dan ook was het een zoveelste gezegende toevoeging aan de programmatie, uiterst geschikt om 11 jaar in de schaduw van de Sint-Romboutstoren af te sluiten. Het optreden van het jonge trio uit Gent drukte ons van bij de aanvang immers met onze neus op het feit dat de jazzzolder hier een geweldige akoestiek kon aanbieden.
Steiger bracht uitsluitend eigen nummers, vooral van de eerste full-cd And Above All, die begin 2017 uitkwam bij el Negocito Records. Je zou kunnen zeggen dat ze er een cd-voorstelling van maakten, waarbij de volgorde van de nummers door elkaar werd gegooid en enig ouder en nieuw materiaal aan de selectie werd toegevoegd. Zo zat “Part One” al vooraan in de eerste set en vormde een akoestische versie van “Berlin Revisited” nog voor de pauze een imposant hoogtepunt. Elektronische toetsen bleven inderdaad achterweg en dat bleken de composities perfect aan te kunnen. Het zegt veel over de kwaliteiten van de nummers en de muzikanten, want in de akoestiek van de oude kapel kon elke moment op elk moment doorklinken en tellen.
Zoals De Beren Gieren, maar anders, speelt Steiger graag met ruimte en tijd, met ritme en timing, met spanning en structuur. Daarbij worden invloeden verwerkt uit jazz, rock en andere genres. Steiger maakt ook verwijzingen naar Bach en dat is geen loze name dropping, want grote gevoeligheid en efficiëntie sieren de muzikanten en hun composities. Herhaling en geleidelijke ontwikkeling van ideeën zijn terugkerende procedés in hun aanpak en een ander weerkerend element is de beheerste, weloverwogen invulling met improvisatie van of ipv typische solomomenten – die bij hen net zo goed met zijn tweeën of drieën schijnen ingevuld te mogen worden als door één solist.
Je maakt het soms wel mee bij jazzoptredens dat de eerste set goed is, maar de tweede toch stukken overtuigender. Dit jonge, verbazend matuur klinkende trio was in het eerste deel al zo imponerend dat je kon vrezen dat de tweede niet meer zo sterk zou aanspreken. Maar met “Sturm der Liebe” zetten zij op hoog niveau de tweede set in en het trio ging gewoon door op zijn elan. Als verliefdheid een ketting is van chemische processen, dan zijn er ook die het welslagen van creatieve samenwerking bepalen. Bij deze drie vrienden zit de chemie duidelijk echt goed. Ondergetekende kon enige emotionaliteit moeilijk onderdrukken, omdat de kapel zich zo goed leende voor zoveel prachtige facetten van muziek als deze.


 
     
      
  Danny De Bock

 
     
     
     


 

 ©  JAZZEPOES 2017

 

 

up again !

 

 

HOME