HOME

 

   
     
 

de jazzzolder vzw is open :
elke 2de en 4de vrijdag van de maand, van 20 uur tot 01 uur

de live-optredens beginnen telkens om 21 uur.

lidkaart (55 euro)= gratis toegang elke 2de en 4de vrijdag (1 jaar).
niet-leden: 7 euro (daglidgeld), studenten 5 euro.

ingang: Onze Lieve Vrouwestraat 52 te Mechelen.

parking: Ganzendries, op een paar 100 meter van de jazzzolderlocatie !

 

 
     
 

JaZZZolder Archief 2016                                                                    JaZZZolder Archief 2017


 

        

 

 

   
 

Zoals jullie wellicht weten heeft de jazzzolder zijn huidige prachtige locatie moeten verlaten.
Wij zijn (tijdelijk) verhuisd naar de Refugie van Grimbergen, waar het Onze Lieve Vrouwkoor ons onderdak geeft, om ervoor te kunnen zorgen dat Mechelen zijn 19 jaar oude en vertrouwde jazzclub niet verliest.

 

 
     Bezoek ook eens: de Youtube webstek van de JAZZZOLDER ! of hier, op Google ! , je (her)beleeft er ook optredens  van en op de oude JaZZZolder(s) !

 

 

 


Volgende  Concert van de JaZZZolder :

 

 

     
     
     
 

08  December 20:45 hr !

 
 
Julien Tassin trio


 
 
 

 

 

 


 

 


 


     
     
Begeleid door een solide ritmesectie, mengt Julien Tassin eigen composities en improvisaties tot energieke en expressieve muziek. Dol op sterke melodieën, ontwikkelde hij een origineel muzikaal universum waarbij hij invloeden uit de blues, rock en free jazz ontleent.
Zijn gitaar kan lyrisch en luchtig, maar ook wild klinken. Met dit explosieve trio probeert Julien Tassin volledig zijn muzikale persoonlijkheid uit te drukken.
Hij wordt vakkundig ondersteund door zijn begeleiders van dienst: Nic Thijs op bas (speelde bij Toots Thielemans, Lee Konitz, Benny Bailey, Kris Defoort, Bill Carrothers, Nicolas Kummert, Walter Lang, Chris Joris...) en Teun Verbruggen op drums. Teun zagen we al aan het werk op de oude zolder, in de “kapel” en onlangs tijdens het eerste concert op onze huidige locatie in de Refugie. Hij is de ritmische motor achter bands als het Jef Neve Trio, Flat Earth Society (FES) en zijn eigen project, Othin Spake en in heel wat andere bands. Het wordt dus een avond voor "gitaarfreaks" en andere jazzliefhebbers...


   
     

 

 

 

 

Julien Tassin: gitaar
Nic Thys: bas
Teun Verbruggen: drums

 

 
 


 

 

 


Vorige Concert van de JaZZZolder-kapel :


 

 

 

     
     
     
 

24  November 20:45 hr !

 
 
Chris Joris invites Eric Person (USA)


 
 
 

 


       
     
Als aanloop naar het grote verjaardagsconcert van Chris Joris op zondag 26/11 kan je eerst al komen genieten van dit spetterend concert in de jazzzolder door een topkwartet!!!

De Amerikaanse saxofonist Eric Person, een vriend van vele jaren, komt over vanuit New York en met zijn trouwe kompaan Free Desmyter heeft hij een excellente pianobegeleider. De sympathieke Siciliaan Sal La Rocca op de bas maakt dit kwartet compleet. Met deze band wordt er met vanzelfsprekend gemak geput uit een rijk muzikaal arsenaal.
Saxofonist Eric Person kennen we o.a. van het World Saxophone Quartet, Dave Holland en Ronald Shannon Jackson. Voor de Europese versie van zijn Meta-Four Band schakelt Person Chris Joris in als percussionist en Free Desmyter als pianist. Die laatste speelde samen met o.a. Baba Sissoko, John Ruocco. Desmyter is ook actief bij de Chris Joris Experience, een band waarbij Joris kans geeft aan jong binnenlands talent. De Waalse bassist Sal La Rocca startte aanvankelijk op elektrische gitaar, maar ruilde die snel voor zijn vertrouwde contrabas. Sinds de jaren '80 is hij niet meer weg te slaan uit de Belgische jazzscène. Hij speelde doorheen zijn carrière bij diverse grote namen uit zowel de nationale als de internationale scène zoals Lee Konitz, Mal Waldron, Jacques Pelzer, Steve Grossman, Randy Brecker, Richie Beirach, Philip Catherine, Toots Thielemans, Dani Klein... Hij laat zich inspireren door bassist Paul Chambers.
Chris Joris begon zijn muzikale carrière al in de jaren 70. Hij speelde free met o.a. Paul Van Gysegem. Samen met Patrick De Groote brachten ze onlangs een mooie cd uit, zoveel jaren na hun eerste ontmoeting. Eind jaren 70 werkte Chris Joris samen met Johnny Mbizo Dyani en Cheikh Tidiane Fall. Chris Joris trok regelmatig op met Mal Waldron en speelt naast jazz ook wereldmuziek. In de Chris Joris Experience geeft hij kans aan jong talent van eigen bodem. Hij speelde samen met de fenomenale tubaspeler Bob Steward in verschillende projecten. Chris Joris is ook een heel degelijk pianist. Ondanks zijn 65 lentes, speelt Joris nog steeds met de bevlogenheid van een jongeling.


   
     

 

 

 

 

Eric Person: altsax & fluit
Free Desmyter: piano
Sal La Rocca: contrabas
Chris Joris: percussie & drums


 


muziekcentrum over chris joris  


website Eric Person 

 


 

 

recensie (s)

  

 

     
     
 

“Vandaag beleven we een straf en memorabel optreden in de Jazzzolder. Sinds een week toeren diverse muzikanten met feestneus Chris Joris die 65 jaar jong wordt. Vandaag presenteert hij zijn vriend Eric Person. Geboren in 1963 te St. Louis, Missouri woont Eric begin jaren’80 in New York en speelde hij bij muzikanten als McCoy Tyner, Dave Holland, Donald Byrd, Chico Hamilton… Reeds in 2013 speelde hij met zijn groep Meta-Four in de Jazzzolder en nu is hij speciaal afgekomen om Chris mee te vieren. Chris en Eric kennen mekaar al van de periode rond zijn cd ‘Rainbow country’ uit 2006.
Chris laat zich vandaag begeleiden door zijn trouwe muzikanten Free Desmyter (piano) en de Siciliaan Sal La Rocca (bas). Ze zetten in met ‘Pumpkin Rose’ van Chris Joris dat sterk doet denken aan Coltrane met invloeden van belcanto en opera. Geleidelijk aan gaat het tempo omhoog en Eric speelt sterk en beheerst. Elke noot is juist. Ze eren ook Monk in een swingende ‘I mean you’ met walking bas. Chris vliegt er sterk in met veel symbalen. Eric speelt een gevoelige ballade op sopraansax. Verder horen we nog ‘Ayiti’ naar de Republiek Haïti, de eilandstaat in de Caraïbische Zee. Heel leuk is de anekdote rond ‘missing Person (lost in Rainbow Country)’ waarin Eric al fietsend maar met politie ’s avonds terug aankomt aan het huis van Chris tegen middernacht. Na de pauze starten ze erg melodisch met de nadruk op de piano. In Chris’ ode aan het vreselijke ‘9/11’ spant Free pianoakkoorden over het percussieweb van Chris zodat Eric Person een perfect kader heeft om met zijn ronde, droge toon een meeslepend verhaal te vertellen. Het interessante aan de beklijvende solo zit ook in de begeleiding met een subliem einde. Een nieuwe song met voorstuwende bas en snelle sax gaat over de Luikse wafels, geur van terpentijn en verf en cresson soep in de chalet van zijn oom en tante tijdens Chris zijn jeugd. Daarna speelt Eric nog op dwarsfluit een standard. Ze ronden af met ‘Tuesday night stomp’ met Chris op djembe. Het is een swingende maar perfect gespeelde uitsmijter en als bisnummer speelt Chris solo op piano. Er worden heel wat cd’s aangeboden en verkocht van Chris en Eric Person.”

 
     
     
 
 
  Michel Proesmans

 
     
     
   
     
     
     


 

 ©  JAZZEPOES 2017

 

 

up again !

 

 

HOME