JAZZEPOES home-> startblad

 

 

 

 

 


zie hier ook de Predikheerlijke Zomer 2021 commentaren !


  

 

   
 

 

 
 
VRIJDAG 24 JUNI

 
     
 
Pascal Mohy - Ben Sluijs

 
 

 
     
 
PASCAL MOHY piano
Ben Sluijs altsax dwarsfluit

 
     
       

 
     
  Het blijkt ‘a perfect match’ te wezen, het duo Pascal Mohy - Ben Sluijs dat vanavond de Predikheerlijke Zomer mag openen, al zij het voor deze keer nog voor éénmaal  indoors, net als was het een gewoon JaZZZolders concert. Ben is hier , ter JaZZZolder, al langer thuis en met pianist Pascal Mohy konden we onlangs nog kennis maken toen hij hier als special guest  nog mee aantrad met het Pacale Elia gezelschap. Ben vindt het alvast niet erg om binnen te concerteren en dat komt goed uit dan want het weertje is alvast vandaag toch maar wisselvallig…Beide muzikanten spelen al een paar jaar samen, zijn mekaar gewend maar een album is er nog niet, dat is mogelijks iets voor het najaar geeft Pascal ons nog mee voor de aanvang van de concertavond.  

 
   
 
   

 
     
  Ben hanteert aan de start van het concert de altsax en dat zorgt voor een sprankelend begin met  het ‘Broken Wing’ van Chet Baker, een versie die alvast meer leeft dan het origineel, met veel beweging die verder golft op de toetsen van Pascal. In een old times vertellende stijl, een beetje ‘in a crooner way’ vervolgen we met ‘The Man I Love’ van Gershwin, bekend ook van o.a. Ella Fitzgerald en  Ben bouwt daar mooie krullen bij die verder gaan dartelen over de toetsen van een erg innemend pianist die ze dan aan het vlechten gaat. D’er zijn wel telkens lange pauze’s tussen de nummers maar wat later gaan we up tempo verder met het’ Little Melonae’ van Jackie Mc Lean waarbij Ben dan speels wat kringetjes gaat zitten blazen.  

 
      
     

 
     
 

De dwarsfluit komt nadien  uit de standaard en gaat voorzichtig aan het verkennen, slaat dan aan het fladderen om uiteindelijk het luchtruim te gaan verkennen terwijl de piano daarbij de voetjes op de grond houdt en slechts ondersteunend gaat begeleiden in het begin…wat later zal die ook de smaak te pakken krijgen en ‘de vleugels gaan uitslaan’….Voorwaar een mooie vlucht samen ! Berustend gaat het daarna verder, schuifelend op kousevoeten over een stille vloer, een elegante dans die bekend klinkt ook ( It’s Easy to Remember’, John Coltrane?...) Wat later zal het dan in contrast weer gaan swingen met …I’ll remember April’ ?...en beiden geven zich over aan gave, virtuose soli of gaan samen door snelle harmonieën.

 
     
   

 
     
 

En dan eindigt deze eerste set ook nog es heel mooi met het eigen ‘In The Red’ van Pascal , een hommage aan pianist Red Garland, ooit nog in het Miles Davis Quintet en dat is er eentje uit het tweede en voorlopig laatste album ‘Session 53’ van ‘m op het Igloo Records label  dat uit kwam verleden jaar. Enthousiast applaus van een bescheiden 30 mans publiekje volgt voor deze erg gewaardeerde start van de Predikheerlijke Zomer, editie 2022 en we kijken alvast nu al uit naar het volgende ook. Intussen komen de bezoekers van set 2 hier er ook al aan en  hoe dát ging dat lees je verder hierna in het verslag van Mark…

 
 
     
       
     
 
Winus 

 
     
 


Vrijdag 24 september 2022 was Mechelen getuige van een wonderllijk mooi concertje van Pascal Mohy (Piano) en Ben Sluijs (Sax en dwarsfluit) bij de Jazzzolder. Het duo trapte vrijdag ‘De Predikheerlijke Zomer‘ op gang, een reeks concertjes, die nog tot 16 september 2022 loopt in Het Predikheren. Jazzzolder Mechelen vult daar de vrijdagen van in. De start werd alvast niet gemist! Bij de concerten van Jazzzolder Mechelen in het Predikheerlijke Zomer-concept zijn dat twee sets per avond. We kozen voor de set van 21.15, vernamen bij aankomst al dat het heel erg goed zou zijn van de melomanen die de eerste set (19.30) hadden gezien. Dat bleek een understatement van formaat. Het werd een avond vol muzikale verwennerij met dromerige romantische composities, soms bluesy, soms melancholisch en steeds een feest van virtuositeit van deze topmuzikanten.

Een lichte aarzeling, of ze leek het toch, waarop Ben Sluijs het bluesy Little Paris inzette. Lichtjes meanderend, heel erg moody, en van zodra Pascal Mohy de vingers op de toetsen zette, plots ook enorm groovy en met veel virtuositeit van beiden. Frivool toetsenwerk, of al evenveel frivoliteit, ook gedrenkt in wat melancholie bij de sax van Sluijs. Of hoe meteen de toon was gezet voor de rest van de set.  Een erg mooie en pakkende ballade volgde: in The Remembered speelden een deemoedige haast huilende sax en betoverende toetsenpartijen de hoofdrol. Om zoveel pracht nog eens over te doen met nog meer dreigende melancholie en pure schoonheid in Windows, een compositie van Chick Corea. In mid-tempo en en met een weerom moody sfeertje.  Bij de standard Polkadots & Moonbeams (Van Heusen/Burke), ooit de eerste hit voor Frank Sinatra, speelde Sluijs de lead op de dwarsfluit, begeleid door heerlijk toetsenwerk van Mohy, een betoverend mooie ballade.  Met een swingend Little Melonae van Jackie McLean werd het tempo gevoelig opgedreven. Erg fraai samenspel van sax en piano, met een overdosis aan spelplezier en virale virtuositeit. Grappig hoe Mohy de noten stiekem zat mee te zingen.  Ronduit magisch was A Light Wind Blew Through Her Hair, een compositie van Pascal Mohy; een bijzonder romantische en dromerige compositie, waarbij de dwarsfluit ongetwijfeld het lichte briesje was, het fraaie toetsenwerk de wapperende haren van de dame in kwestie? Meanderend, dan weer dartelend. Dreiging en weemoed ook. Een prachtige compositie van Mohy! “Bill Evans is een muzikant die we beiden goed aanvoelen”, vertelde Ben Sluijs de zaal, waarop het duo ons trakteerde op een fraai Very Early van deze muzikant. Evans zou het vast goeddunkend hebben gade geslaan, net zoals de aanwezige melomanen dat deden, vrijdagavond. Zo vroeg was het niet meer, en Very Early bleek de laatste song in de set. Onder luid applaus kwam het duo evenwel nog terug om ons te verwennen met een gruwelijk mooie blues, waarvan we helaas de titel niet kennen. En zo is De Predikheerlijke Zomer, concertjes telkens in Het Predikheren in Mechelen, stijlvol van start gegaan.

 
 
 


Mark Van Mullum  © Luminous Dash

 
 
     
 
- wordt vervolgd -


 
 
 
     
 
VRIJDAG 1 JULI

 
     
 
Sal La Rocca Quintet

 
     
 
- wordt vervolgd -


 
     

 

 ©  JAZZEPOES 2022

 

 

up again !

 

 

JAZZEPOES home-> startblad