Setola Di Maiale - SM1780
|
|
|
Jean Marie Van Schouwburg - Jean Demey - Kris Vanderstraeten :
'Sureau'
|
|
|
|
Jean Marie Van Schouwburg - stem
Jean Demey - contrabas
Kris Vanderstraeten - diverse percussie
Sureau is een ‘betoeterde’ plaat.
In die zin dat een ‘toeter’ kan helpen om 'em ten volle te appreciëren.
Sureau is experimenteel. Experimenteel geluid. Geluid dat inspireert en
aanzet om te koken. Of om te brouwen. Bijvoorbeeld ‘vlierbessensiroop’.
Die vervolgens in te vriezen in kleine porties (ijsblokjes) en toe te
voegen aan een fijn glas Champagne. Of Cava.
Het is een hele klus om via experimenteel geluid een recept voor een
aperitief te suggereren. En toch is het Jean-Michel, Jean en Kris
gelukt. Ik hoor de rijpe bessen die geplukt worden, gewassen en gekookt
(en bessen kunnen pijn voelen, zo blijkt). Na afkoeling worden ze door
een zeefdoek gedraaid. Aan de brij wordt water toegevoegd, en suiker.
Veel suiker. Een tijdje in de koelkast. Dan in flaconnetjes gieten. En
tenslotte een stopsel erop.
En dat alles heeft Sureau gessugereerd. Via een stem die dikwijls klinkt
als een didgeridoo. Percussie en geluiden die absoluut bruikbaar zijn in
de free jazz en soms erg inventief. En een echte jazzbassist (denk ik).
Creativiteit die wat ongewoon aandoet. ’t Is wat verschieten. Maar mits
de nodige openheid (en eventueel substanties) de moeite om te proberen.
En zelfs van te genieten.
|
Gi Leoni
|
|
|
|
|