JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 

 W.E.R.F 082


 

     
 
Jeroen Van Herzeele Quartet : 'Da Mo'


     Double Bass – Jean-Jacques Avenel
Drums, Cymbal – Giovanni Barcella
Piano – Fabian Fiorini
Recorded By – Vincent De Bast
Tenor Saxophone – Jeroen Van Herzeele
Vocals – Irθne Aebi* (tracks: 7)

 
 

'Da Mo',de titel en de rare illustratie op deze CD verwijzen op Google naar een Indische monnik, de vader van het Zen-Boedhisme...
Ik ben dit gaan opzoeken want nergens bij de schijf is er een tekst te vinden met eventuele uitleg, enkel de namen, titelnummers en vier zwart-witfoto's van de muzikanten sieren de binnenkant van deze CD....Een beetje spijtig,toch?
Het eerste nummer "Litanie van de heilige maria"geschreven door pianist Fabian Fiorini, wordt ingeleid met een korte,zeer weemoedige tenorsaxsolo van leider-saxofonist Jeroen Van Herzeele. Een zeer trage ballad, die soms lijkt stil te vallen en dan weer niet, met puntig pianospel van Fabian Fiorini, die langzaam versnelt, onder kundig basspel van de Franse bassist Jean-Jacques Avenel (bassist op vele platen van de betreurde Steve Lacy)."Song for Xero" wordt dynamisch ingezet door drummer Giovanni Barcella, gevolgd door een stevige Coltrane-intro van Jeroen Van Herzeele. Het nummer evolueert verder in pure Coltrane-Quartetstijl eind jaren zestig, krachtige militante freejazz met veel verve gebracht.'Psalm', ook hier Coltrane nog steeds aanwezig, is een fiere ballad, waar de piano vrij spel krijgt en ietwat vrolijk dialogeert met de triester klinkende tenorsax."De grote oostelijke zon" is een sterk muzikaal duel tussen piano en sax,met geweldige sprongen in het ongewisse, magistraal improviserend zitten beide muzikanten elkaar op de hielen, een hoogtepunt. Met een snelle inventieve bassolo van gastspeler Avenel wordt daarna John Coltrane's "Oleo" aangezet. Tenorist Jeroen Van Herzeele op zijn best, hij heeft als niemand anders de boodschap van Coltrane begrepen, en brengt die op zijn eigen persoonlijke manier met veel energie over, duidelijk uitstralend op de medemuzikanten van het kwartet. Daarna is het in alle intimiteit stil...en begint langzaam de tweede ballade van pianist Fiorini "Suspendus-Hypnose"ingetogen sluimerend, mooi. En toen werd ik meer dan verrast. Plots is daar de unieke stem van Irene Aebi, zangeres, violiste en weduwe van grootmeester sopraansaxofonist Steve Lacy, zingend in een nummer van Lacy,"As Usual". Zeer unusual en origineel gebracht, dit, very low gespeeld tenorspel vervangt de vertrouwde hoge sopraan van Steve Lacy naast zijn vrouw Irene. Al een eeuwigheid grote fan van Lacy's muziek ben ik zeer blij met dit nummer. Langzaam maar zeker wordt eindelijk het belang van de muziek van Steve Lacy ook door de jongere generaties ontdekt en wordt zijn muziek meer en meer gespeeld overal ter wereld. Goed zo! Dat de wegen van componist Jeroen Van Herzeele ondoorgrondelijk maar rijk zijn bewijzen de twee laatste improvisaties "Da Mo crosses the river" en "Impro" die duidelijk een andere richting inslaan naar nieuwe vrijere wegen.
Laat dit duidelijk zijn,dit is niet een CD, zo van : nu ga ik rustig een boek lezen en zet deze CD op in de achtergrond,vergeet het maar ! De muziek van 'Da Mo' is te rijk en complex en eist uw volledige luisteraandacht ! Aanrader !!
 
 


 Kris Vanderstraeten

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2020

 

 

HOME