JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS



 









 



W.E.R.F. 140


 

     
 
SCHNTZL : 'SCHNTZL'


     



Hendrik Lasure, piano; Casper Van De Velde, drums



Als je ziet hoe tegenwoordig onze kontreien rijk zijn aan muzikaal talent, is elk begin van namen noemen bij voorbaat gelijk aan onrecht doen aan andere, niet minder boeiende muzikanten. Om deze of gene op te zadelen met uitspraken als dat zij de toekomst zijn van de Belgische jazz is dan weer ontstellend eng, want deze boom kent zoveel vertakkingen dat het zonde is die met oogkleppen op te bekijken. Dan is het natuurlijk wel fijn dat er aanleidingen zijn om in te zoomen op geweldige talenten, als zij een podium vinden om live op te treden of wanneer zij de kans krijgen om een cd uit te brengen en verdeeld en gepromoot te worden.
SCHNTZL heeft het nu alle twee: een cd bij De W.E.R.F. en bovendien een JazzLab Series tournee. De cd-voorstelling op de W.E.R.F. Labelnight in oktober was een mooie gelegenheid om kennis te maken met hun eerste album als duo. Hun optreden daar in de heerlijke akoestiek van de Kamermuziekzaal was ook ideaal om een idee te krijgen waarom dit duo als dé belofte van de Belgische jazz wordt voorgesteld. SCHNTZL, dat zijn twee jongens die er goed uitzien en met een rustige, zelfzekere houding een publiek laten genieten van hun muziek. Hun composities komen meestal fris en duidelijk over, vaak blinken ze uit in eenvoud die moeiteloos van originaliteit getuigt. Hier en daar is het weinig meer dan een paar lagen bij elkaar, minimaal met ritmiek ondersteund. Zo begint de cd met een stukje (‘Lindbergh’) dat lichtjes psychedelisch en zacht pompend de luisteraar de oren doet spitsen en rustig uitnodigt voor een luisterervaring waarin heel wat variatie aan bod komt. Het tweede nummer (‘Dame en Konijn’) neemt je geleidelijk mee in een heldere compositie die zowel naar hogere sferen opstijgt als netjes weer de voetjes op de grond zet. De muziek lijkt ook inspiratie te halen bij klassiek ballet, gitaarmuziek, pop, lounge, jazz, minimal music…
Al werken ze vaak maar een paar ideeën tot op beperkte hoogte uit, waardoor een nummer soms aandoet als een heel mooie schets of een sobere tekening, je kan wel zeggen dat ze steeds netjes een geheel vormen. Bij SCHNTZL geraken verstand en emotie in sierlijke vormen verbonden. Dat lukt hen ook in composities waarbij het duo enige complexiteit opzoekt en beheerst risico’s neemt, zoals in ‘He Sees Only Bird’. Door een duidelijke opbouw en nooit vergezochte, frisse ideeën die tegelijk wel ergens een referentiepunt vinden (dat de luisteraar daarom niet zomaar kan benoemen) zijn zowat alle nummers toegankelijk én aantrekkelijk. Om vlot te kunnen bekoren en nog eens wat meer volk naar de Belgische jazz te willen doen kijken, lijken pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde dan ook een ideaal duo. Beloftevol dus, jawel.







Danny De Bock





 



 
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018

 

 

 ©  JAZZEPOES 2018


HOME