JAZZ - WORLD MUSIC - BLUES - ROOTS 
 
ENR079


 

     
 
Paul Van Gysegem Quintet : 'Square Talks'


     Cel Overberghe : tenor en soprano saxophone / Patrick De Groote : trumpet and flugelhorn

 Erik Vermeulen : piano  /Paul Van Gyseghem : double bass / Marek Patrman : percussion and trumpet(track 5) 

De prachtige muziek op de cd "Square talk" verdient alle aandacht en muzikale superlatieven die ik in huis heb. Alles is aanwezig : stijl, veel subtiliteit, concentratie , emotie ,swing en ruimte ,timing ,creatieve ideen en dat allemaal door de grote unieke muzikale verbondenheid tussen deze muzikanten. Ieder van deze acht korte nummers zijn dan ook schitterende juweeltjes ! Dit is geen heftige militante freejazz met schreeuwende blazers ,bonkende pianisten en zwetende drummers. Eerder "onderkoelde" vrije muziek met klare abstracte improvisaties waarin iedere muzikant eigen ruimte tot expressie heeft. Soms hoor ik er zelf een soort soundtrack in voor zwart-wit kunstfilms uit de sixties of seventies !
Bassist Paul Van Gysegem schetst en strijkt sierlijke abstracte lijnen en puntige klanken , met veel intensiteit en gevoel voor detail ,zijn ingebeelde partituur is de geweldige schilderij op de kaft van deze cd. Vol vuur , zacht en high pitch glijden de dialogen, solos en abstracte klanken van de creatieve trompet van Patrick De Groote en dito tenor en sopraan saxofonist Cel Overberghe over de prachtig lyrische pianoklanken van pianist Erik Vermeulen , met jazzy touch ! Het fris en zr subtiel percussiewerk van percussionist Marek Patrman in voortdurende dialoog met de bas schittert met zingende cimbalen , juist geplaatste tikjes en takjes en helder snaar en trommelwerk. ( voor mij een ontdekking !) En heel belangrijk ook ,is de geweldig mooie live opname van Piet Vermonden , noem hem zesde muzikant van dit quintet.

Deze cd is dus een absolute aanrader , puur luistergenot ! Voor mij al CD van het jaar 2021 , en er zal veel moeten gebeuren om deze te overtreffen !
 


 Kris Vanderstraeten 

  
       

 


2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

2014 2015 2016 2017 2018  2019 2020 2021

 

 

 ©  JAZZEPOES 2021

 

 

HOME