back to start !


Big Band Battle  2023



     
   
 
... géén concertverslagen maar selectie foto's en dagcommentaar volgt  (streefdatum 9 Juli) ...

 
     
 
op de JASSEPOES FB    volgen slideshows met selectie van de foto's...

 
 












- PERSBERICHT -


 


CONCERTVERSLAGEN/COMMENTAREN


 

    Vrijdag 23 Juni

Zaterdag 24 Juni

 

 


 


DIJLEDONK, RIJMENAM

 

 


 

 

   
     
     
 
- perSbericht -

 
     
 
Nieuw en uniek festival in Vlaanderen : Big Band Battle !


 
   
 
     
     
     
 

“Met onze Bigband Battle brengen we Belgische top van internationaal niveau”

 
     
 

Rijmenam,  6 april 2023 - Vijf gepassioneerde jazz- en festivalliefhebbers met tonnen organisatie-ervaring slaan de handen in elkaar en organiseren op 23 en 24 juni de eerste editie van ‘Bigband Battle’ op de Dijledonksite in Rijmenam (Bonheiden), de voormalige Meurop-site. Showbizz Bart staat in voor de presentatie. 

 
     
 

“Belgische jazz en bigbands behoren tot de top van de wereld. Denk maar aan het wereldbefaamde Brussels Jazz Orchestra (BJO) dat over heel de wereld speelt. Ook wij hebben ze kunnen strikken”, zegt Guido Vaganée, voorzitter van organisator Daar! Events. “Deze internationale reputatie moeten we blijven koesteren en ondersteunen. We bieden niet alleen een podium aan gevestigde waarden, maar ook aan bigband-talent over heel Vlaanderen. Ook de VRT Bigband met crooner Yannick Bovy is te gast.”

 
     
 

Uniek concept

 
     
 

Bigbands zitten in een ware revival. Het concept van deze ‘grote’ bands ontstond honderd jaar geleden in de Verenigde Staten in zogenaamde ‘Ballrooms’ waar zonder versterking werd opgetreden. Om het lawaai van het publiek te overstijgen, waren grote krachtige bands nodig. “De speelkansen voor deze orkesten zijn echter beperkt. Wij geven zeven bigbands en vier jazzcombo’s de kans zich kenbaar te maken. Toeschouwers worden meegenomen op een reis van traditionele swing tot hedendaagse bigband-muziek”, zegt de voorzitter. “Voor Vlaanderen is dit een uniek concept.”

 
     
 

One festival, many legends

 
     
 

Eén festival, vele legendes. De Bigband Battle staat niet alleen garant voor het klassieke croonergeluid met Yannick Bovy, BJO brengt een deel van het oeuvre van Serge Gainsbourg met zangeres Camille Bertault. De VRT-bigband onder leiding van Dree Peremans brengt een ode aan legende Nat King Cole. “Met onze Bigband Battle brengen we Vlaamse maar internationale top naar Rijmenam”, zegt Guido Vaganée. Naast deze toppers staan een pak andere bands op het programma, waaronder bigbands uit Mechelen, Gent , Brussel, Diest en Nijlen (zie gedetailleerd programma hieronder).

 
     
 

Twee podia

 
     
 

Bigband Battle is een productie van Daar! Events, in nauwe samenwerking met co-producenten G.C. Blikveld, Jazzzolder Mechelen vzw en Conservatorium Mechelen. Het festival vindt plaats in de Dijledonk-site (de oude Meurop-fabriek), Oude Keerbergsebaan 8 in Rijmenam (Bonheiden). Er is voldoende parkeergelegenheid. De bands spelen op twee podia. Het grote podium bevindt zich in de gigantische inkomhal van Dijledonk, het kleine podium aan de achterzijde met zicht op de Dijle.

 
     
 
VRIJDAG 23 JUNI '23 / 19 - 22.15 u.

BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA - GAINSBOURG / Q-SOME BIGBAND



 
     
     

Q-Some Big Band (19 u.)



 
  



 


 
     
     
  Q-Some Big Band is een plek voor ontwikkeling en ontmoeting waar de nieuwste generatie (jazz)componisten en muzikanten elkaar ontmoeten en uitdagen. Het is een platform om de mogelijkheden binnen het genre te verkennen en een nieuwe, eigentijdse wind door het bigbandlandschap te laten waaien. Met hun steeds vernieuwende programma's en onverwachte muzikale samenwerkingen overschrijdt dit orkest grenzen, waarin de passie voor het vak, de warmte binnen de band en vooral de grotere dromen duidelijk hoorbaar zijn.

 
     
     
 

Brussels Jazz Orchestra & Camille Bertault - Gainsbourg (20.30 u.)

 
 

 
  

 
     
   

 
     
  Lucien Ginsburg (1928-1991) evolueerde van rebelse, jobhoppende jazzmuzikant en crooner in Parijse nachtclubs naar de alom bekende artiest en provocateur Serge Gainsbourg. Zijn met humor, erotiek, subversie en woordspelingen doordrongen nummers maakten van hem een van de meest invloedrijke artiesten ter wereld. Brussels Jazz Orchestra brengt samen met de Franse zangeres Camille Bertault een ode aan dit icoon van de Franse muziek. Originele songs van de mythische Gainsbourg liggen aan de grondslag van nieuwe BJO-arrangementen.

 
     
 
ZATERDAG 24 JUNI '23 / 13 - 22.15 u.

VRT BIGBAND MET YANNICK BOVY / 4 BIGBANDS / 4 JAZZCOMBO'S



 
     
     
 


Podium 1

  • 14.00 u.  Youth Ghent Jazz Orchestra
  • 15.30 u.  Bigband Nijlen
  • 17.00 u.  Jazzisfaction
  • 18.30 u.  Bigband Conservatorium Mechelen
  • 20.30 u.  VRT BIGBAND MET YANNICK BOVY

 
     
     
 


Podium 2

  • 14.45 u.  Happy Miel kwartet (Koninklijk Conservatorium Antwerpen)
  • 16.15 u.  Jonah Hermans trio (Luca school of arts campus Lemmens Leuven)
  • 17.45 u.  Yarno Hoedemaekers  trio (Koninklijk Conservatorium Brussel)
  • 19.15 u.  Elias D’hooge trio (Koninklijk Conservatorium Gent)

 
     
 


VRT BIGBAND


 
 

 
  

 
     
 
 

 
     
     
 

De VRT Bigband werd eind 2009 opgericht in een nostalgische bui naar de gloriedagen van de legendarische BRT Big Band en het BRT Jazzorkest. Deze orkesten poogden de jaren ‘30, ‘40 en ‘50 terug tot leven te wekken voor het Vlaamse publiek. VRT’er en bassist Marijn Daniels werd hierdoor geïnspireerd en bracht een gepassioneerd bigbandorkest bijeen, samengesteld uit VRT-personeelsleden.

In de voorbije zes jaar groeide de VRT Bigband uit tot een volwaardige speler in de Vlaamse jazzscene. Onder deskundige leiding van dirigent Dree Peremans brengt het een steeds groter publiek op de been, met een appreciatie voor de muziek van toen en een voorliefde voor opzwepende, swingende muziek. Enkele bekende stemmen stappen dan ook graag in het verhaal mee; Marijn Devalck, Geena Lisa, Fred Brouwers, Günther Neefs, Barbara Dex, Sandrine, … het zijn maar enkele namen die ondertussen kind aan huis zijn bij de VRT Bigband.

 
     
 

YANNICK BOVY


 
 

 
  

 
 
 

 
     
 

Als kind ontwikkelde Yannick zich in Borgerhout (Antwerpen) waar zijn ouders een kapperszaak (New Generation) uitbaatten en hij elke dag na school bij zijn grootouders de wondere muziek van de jaren '50 en The Great American Songbook leerde kennen. Nummers van Frank Sinatra, Bobby Darin, Dean Martin, Tony Bennett, Barbara Streisand, Mel Tormé, Ella Fitzgerald, Johnny Mathis ... werden allemaal op heel jonge leeftijd met de Radio Minerva-paplepel ingegoten door de bekende crooner van Vlaanderen.


 
     
 



TICKETS


 
     
     


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




 
     
     

 

 


 ©  JAZZEPOES 2023

 

 

up again !

 

 

 

back to start !