JAZZEPOES home-> startblad

 

 

 

  

 

 

 

 

   

JazzatHome, dat haast jaarlijks weerkerende Jazzfestival sinds de start in 2004 kroop dit jaar nog wat verder overeind na de Coronajaren en dan vooral na de afgelaste ‘Jazz &Art editie van 2020  met dit jaar toch  al weer een ‘medium edition’, na de ‘limited’  edition van vorig jaar die inderdaad wel erg beperkt was, maar dat kan je hier lezen. Dit jaar stond de lat toch alweer half de hoogte in want de ambitie is er om er in 2023 weer terug een ‘full’  edition van te maken wat in de praktijk betekent dat we na wat ‘voorbereidende’ avondconcerten op vrijdag en zaterdag weer gaan afstevenen op zo’n 25 atHome locaties op zondagnamiddag,, in de huiskamers dus, al moet je dat ook wat breder bekijken want daar zitten best ook wat privépanden tussen van zaken   die je anders ook nooit van binnen  te zien krijgt zoals ‘Quattre Mains’, ‘Trendson’, ‘The Patio Houses’ e. a. , sites van enthousiaste locatiehouders die hun gasten verwelkomen gedurende de namiddag en dat gespreid over 3 sets, eentje om 14:15 hr., eentje om 15:45 hr. En dan een laatste set om 17:15 hr. ..

 

 

 
 
VRIJDAG 9 september

 
     
 
Chris Joris Experience Revival

 
  
 
Frank Vaganée: altsax
Nico Schepers: trompet
Free Desmyter: piano
Sal La Rocca: contrabas
Chris Joris: drums, percussie

 
     
 

...Traditioneel trappen we op vrijdagavond af en dit jaar was dat wel een bijzondere avond want niet alleen hadden we dan een JazzatHome concert, tevens zat dat event ook in het rijtje ‘Predikheerlijke Zomer’ concerten in de Mechelse Stadsbibliotheek, het’ Predikheren’ en paste het in de planning van de tweemaandelijkse JaZZZolderconcerten ook, in de hedendaagse locatie van de JaZZZolderclub, de Mandelazaal. Dat werd meteen een succes want kende een volledig uitverkochte zaal in voorverkoop voor  de 2 opeenvolgende sets en dat betekende 2 x 70 liefhebbers voor publiekslieveling Chris Joris met z’n uitmuntende  ‘Experience Revival’. Hoe dat ging kun je hier lezen, op de pagina’s van de Predikheerlijke Jazz Zomerconcerten.

 
   

En toen werd het zaterdagavond voor een programma in het Cultuur Centrum en daar werden de toeschouwers eerst nog uitgenodigd op een kleine, korte receptie voor een frisse dronk .


 
     
 

 
     
     

 
     
 
zaterdag 11 september

 
   
 
     
 
Q-Some Big Band

 
     
 

 
 
Saxen : Dieter Vaganée, Arthur Hirtz, Marjan Van Rompay, Tobias Volckaert, Pierre Lagache
Trombones: Manten Van Gils, Kristof Decoster, Roel Vanacker, Els Verbruggen
Trumpets: Ruben Vanacker, Jany Van Lul, Thadeus Jolie, Marthe Van Droogenbroeck, Pierre-Antoine Savoyat
Rythm section: Gabriele di Franco, Robbe Willems, Wim Ramon, Brecht Adriaenssens

Componisten: Manten Van Gils, Robbe Willems, Gabriele di Franco, Pierre-Antoine Savoyat

 
     
       

 
        
 
 

 

 Daarna trok de Mechelse jonge Q-Some Big Band alle registers open voor een voorstelling van vooral het nieuwste album ‘Consoulin’ al werd er ook getapt uit vorige ‘Dreamin’. Een bijzonder sterke Big Band is dit met puike muzikanten waaronder ook 5 componisten in de rangen waaronder prijswinnaar /gitarist Gabriele di Franco, zeer aanwezig op het podium alwaar die uitpakte met heldere melodiën, zoals ook trompettist Pierre-Antoine Savoyat dat deed maar vele anderen kwamen ook  vooraan soleren hoor en geeneen viel daarbij  uit de toon. Prachtig concert was het dat er in 1 set doorging en beloond werd met een warm applaus. Helaas en jammer genoeg waren er echter nog vele lege zitjes in de zaal en die kaartenverkoop mocht écht wel beter geweest zijn gezien de kwaliteit van het gebodene… Nu zaten we met een honderdtal mensen in de zaal waarvan slechts 94 betalenden…wat voor onbekend moois was er zaterdag dan  wel nog meer te doen in Mechelen?

 
 
     

 

     
 

 
     
 
…Zondag dan en het zomert in Mechelen ! Nu zijn we’t onderhand wel gewend dat de Zondagse ommegang hier gewoonlijk een lekker Septemberzonnetje meekrijgt maar vandaag doen ze d’er in de hemel nog een schepje bovenop…Erg aardig want een jasje hoeft zo helemaal niet... 

 
     
 
zondag 11 september 14:15

 
     
 

...12 locaties zouden voor de liefhebbers ter beschikking staan maar helaas viel Bas Bulteel (locatie 4, bij Goovaerts-Smekens) ten prooi aan ziekte en dat was nu toevallig nét mijn eerste ste waar ik naartoe zou trekken om wat foto’s te schieten zie ! Dat doe ik trouwens al elke editie , telkens met een ploegje ervaren concertfotografen. Dit jaar waren dit :

 
     
 
Hugo Lefevre , Johan Vanonckelen, Eddy en Ella Westveer, Freddie Vandervelpen en ondergetekende

 
     
 

Waarvoor dank, beste vrienden !

 
     
 
Dré Pallemaerts nodigt uit

 
     
 

Bon, geen locatie 4, dus trek ik maar naar Dré (Pallemaerts) waar ik eerst wat vergeefs op zoek ga  naar huisnummer 12 om uiteindelijk in te zien da’k eigenlijk op nummerke 52 moet zijn alwaar ik samen toekom met Alex Koo die hier vandaag aan de piano zit. Fijn stadstuintje is er ook waar ik na het concert wat foto’s zal schieten van de gastheer en zijn charmante ega…én de andere muzikanten ook natuurlijk !

 
 

  


 
 


Alex Koo : piano
Kurt Van Herck: sax
Alexander Baboian: gitaar
Jos Machtel : bas
Dré Pallemaerts : drums


 
     
 

Eerst is er binnen in huis een set hoogkwalitatieve real jazz te genieten met wat fine fleur musici , de meesten mij goed bekend met slechts één onbekende : de fijne gitarist/componist Alexander Baboian, uit Boston (USA) momenteel studerende aan het Kon. Conservatorium van Antwerpen.

Dré loodst ons met z’n band door wat wakkere jazzstandards maar starten doen we wel met ‘JazzatHome’  van zijn hand. Ook wat ballades gaan er voorbij en het eindapplaus is een concertzaal waardig. De zondagnamiddag kon niet beter beginnen ! 
     
    

 
     
   
     
 

 

...Waar drijft set 2 mij daarna naartoe ? …:  ‘Quattre Mains’ , pianowinkel, mij welbekend van het schitterende eindconcert van verleden jaar : ‘Triple Piano’ met maestro’s  Bram De Looze, Ewout Pierreux en Bram Weijters, verslag van de editie 2021 lees je hier.

Vandaag staat de grand piano echter niet opgesteld op het verdiep in de winkel maar dalen we graag af naar de kelder voor het Eve Beuvens Trio. Jan De Haas zit achter de drums, dat is duidelijk maar aan bas is het me dunkt niet de op de JazzatHome website aangekondigde Victor Foulon, ik meen verstaan te hebben Phil…achternaam onbekend en weet jij het, laat het mij dan graag weten… 
     
 
zondag 11 september 15:45

 
     
 

Eve Beuvens  Trio


 
     
     
 

Eve Beuvens : piano
? : contrabas
Jan De Haas : drums
 
     
    
 

 
  ……Zij starten ingetogen en licht sprankelend als het spuitwater Bru, gaan versnellen naar een volgende nummer en werken zich vakkundig  door een set waar ook ‘Time Remembered’ van Bill Evans tussen zit…Nostalgisch wordt het wanneer de bas aan het strijken gaat en een formidabele drumsolo krijgen we van Jan tijdens ‘Everything I Love’ van Cole Porter. De stijl van klassepianiste Eve brengt velen in vervoering, zodanig zelfs dat er nog extra een bis bij mag (‘als ’t minder lang duurt dan een half uur tenminste ) Dat wordt dan het romantische ‘You’re my Everything’ van Miles .


 
   
 


 

  

 
     
 
zondag 11 september 17:15

 
     
  ...How time goes by wanneer ik vanachter in de ‘Lievrouwestraat’ de Tessestraat inwandel voor de laatste set op mijn parcours : Het Somerhuys  voor de Internationale band uit Amsterdam : het ‘Undercurrent Trio’, band van en met Iman Spaargaren die  JaZZZolder eerder ook al te gast had met het Stark Linneman Quartet, ook biezonder...  

 
     
 
Undercurrent Trio

 
     
 
   
     
 


Iman Spaargaren : sax, klarinet
Guillermo Celano : gitaar
Marcos Baggiani : drums

 
     
  ..Hier bestaat het trio verder uit muzikanten met roots in Buenos Aires (Argentinië) maar allen al jaren wonende in Nederland. Zij vergasten ons op hun repertoire uit 2 albums, wereldse jazz is dit met avontuurlijke uitspattingen en da’s vooral naar het einde van de set toe zo  met een opzwepend, passievol Zuid-Amerikaans ritme. Wereldmuziek dus en het is erg genieten daarbij in de tuin want met zo’n lekker weertje ga je toch niet binnen zitten ?


 
     
 
   
     
  ...Mooie afsluiter van mijn 3 sets rondgang was dit en nu is het op naar het Predikheren voor hapje tapje, waar ook alle muzikanten samenkomen voor een laatste gezellige knabbelbabbel…

 
     
    

 
 

De verslaggeving van Freddie (Rootsville) heeft het over 3 andere sites en zo kijken we nog even terug op een gezellige zondagnamiddag en zien we alweer uit  ook naar een volgende editie… Jij toch ook ?

 
     
 

En zo meen ik, had elk van de 11 locaties wel iets bijzonders te bieden aan de 1099 muziekliefhebbers die er graag een ticket voor kochten…

Op naar editie 18 ! 
     
     
 
Winus 

 
     
     
     

 

 ©  JAZZEPOES 2022 

 

up again !

 

 

JAZZEPOES home-> startblad