HOME


 

 

 

  JaZZZolder                    Overd(h)onderd !                    GIGS

 


INHOUD    ARCHIEF MUSIC ARCHIEF JAZZZOLDER       

 
 
DATE PIC
inhoud reduced mode since start 2022 

18/8/2022
   Predikheerlijke Zomer 2022 : Frank Vaganée Trio  - concertcommentaar
14/8/2022 


Frank Vaganée © JASSEPOES

     Picture This ! 2022 : week 33= Frank Vaganée
14/8/2022     Album release 'ELLIPSE' van Barbara Wiernik , 16 september 2022 - persbericht
14/8/2022 


    Hnita Jazz Club Grand Opening - persbericht 
11/8/2022
     Predikheerlijke Zomer 2022 : WITVROUW  - concertcommentaar
7/8/2022


Pascal Mohy © JASSEPOES

     Picture This ! 2022 : week 32= Simon Witvrouw
4/8/2022
     Predikheerlijke Zomer 2022 : Jeroen Reggers Quartet  - concertcommentaar
4/8/2022


Martijn Vanbuel © JASSEPOES

     Picture This ! 2022 : week 31= Martijn Vanbuel
27/7/2022
     Predikheerlijke Zomer 2022 : Montis, Goudsmit en Directie  - concertcommentaar
24/7/2022


Cyril Directie © JASSEPOES

     Picture This ! 2022 : week 30= Cyril Directie
21/7/2022
     Predikheerlijke Zomer 2022 : Frank Deruytter Trio  - concertcommentaar
19/7/2022


Pascal Mohy © JASSEPOES

     Picture This ! 2022 : week 29= Frank Deruytter
19/7/2022    Release ' About Time ' Veronika Harcsa & Bálint Gyémánt 30 September 2022 - persbericht
13/7/2022
     Predikheerlijke Zomer 2022 : Jazz Manouche Trio  - concertcommentaar
13/7/2022


Pascal Mohy © JASSEPOES

     Picture This ! 2022 : week 28= Pascal Mohy
8/7/2022
     Predikheerlijke Zomer 2022 :SLR 5/New Band EXperience  - concertcommentaar
3/7/2022


Sal(vatore) La Rocca © JASSEPOES

     Picture This ! 2022 : week 27= Sal(vatore) La Rocca
3/7/2022


    BRAND! jazz festival 2022 met jong Belgisch talent als headliner - persbericht
27/6/2022
     Predikheerlijke Zomer 2022 : Pascal Mohy - Ben Sluijs - concertcommentaar
WEEKLY NEWS TWEETED IN THE WEEKEND
 

     
  
     
     
 

 Veronika Harcsa & Bálint Gyémánt : 'About Time'
 
     
 
Release 30 September 2022 Jazzhaus Records
 
     
   

 
     
   
© Julia-Lily-Hegyi

 
     
 

Eén stem … voeg een gitaar toe en je hebt een duo. Breng een ritmesectie binnen en je hebt een band. Dit proces kost tijd. De toepasselijke titel "About Time" is het nieuwste album van de Hongaarse zangeres Veronika Harcsa en haar vaste partner, gitarist Bálint Gyémánt, samen met de Belgische "Enfants terribles", bassist Nicolas Thys en Antoine Pierre op drums.

"About Time" is het tweede album dat in deze formatie wordt uitgebracht. In vergelijking met "Shapeshifter", de eerste joint venture van de band die in 2019 werd uitgebracht, markeert "About Time" echter een enorme sprong - in meer dan één opzicht. Op "Shapeshifter" verbreedden Veronika Harcsa en Bálint Gyémánt hun stilistische horizon door een brede reeks sonische kleuren op te nemen. Op "About Time" gaan ze verder in het vertalen van deze uitbreiding naar hun eigen onderscheidende taal. De basis voor dit tempo ligt in de chemie van de band. De echte boodschap van 'Shapeshifter' was dat het duo de vele mogelijkheden omarmde die werden geboden door de toevoeging van een ritmesectie. Nu, in de loop van talloze optredens op tournee samen, zijn de bandleden naar elkaar toe gegroeid, zowel muzikaal als op menselijk niveau. Thys en Pierre, bekend bij de Hongaren sinds haar studie in Brussel, zijn op zichzelf bandleiders in een grote verscheidenheid aan formaties en dit geeft hen de ruimte om hun eigen inzichten op ooghoogte in de bandcontext te brengen. "Er verstrijkt altijd veel tijd tussen albums", zegt Harcsa. "We hadden net een of twee concerten samen gespeeld voordat we het eerste album opnamen en pas toen hebben we de eerste stap gezet. Op 'About Time' konden we onze podiumervaringen zeker de studio in transporteren."

Veronika Harcsa staat vooral bekend om de manier waarop ze haar muzikale optredens transparant houdt, altijd op een fijne en zeer doorlatende lijn tussen jazz en kamermuziek. Op haar laatste album "Debussy NOW!"  toonde ze diepgaand haar obsessie met hedendaagse bewerkingen van klassieke stukken. Op "About Time" zijn het hoge energieniveau en de uitgesproken dichtheid van expressie des te verrassender. Soms klinkt er iets van woede door in haar stem, zonder dat dit ten koste gaat van haar transparantie. De band pikt de impulsen in haar stem sympathiek op, draagt ​​ze verder, onderstreept of compenseert ze. Harcsa en Gyémánt profiteren van het feit dat ze de capaciteiten van de ritmesectie veel zelfverzekerder kunnen gebruiken voor de dynamiek van de nummers dan het geval was op "Shapeshifter". Deze ontvouwen zich vanuit zichzelf in een vaak onvoorspelbare frictie tussen poëzie en macht die zich op elk nummer ontwikkelt tot een nieuwe dramaturgie.

In de driehoek tussen peinzende Jazz, subtiele kamermuziek en energieke rock ontstaat een geheel nieuw terrein. Je hoort het kwartet zowel als een rockband met jazzachtige nuances als een kamerensemble met een jazz-, rock- of ambient-flair. Alle vier de muzikanten weten precies hoe ver ze individueel en collectief kunnen gaan. Ze laten hun ideeën de vrije loop en houden de teugels altijd stevig in handen. In concert komen veel van de beslissingen van de band voort uit spontane improvisatie. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat Gyémánt een solo speelt en Harcsa daarna tekst toevoegt – het resultaat klinkt misschien als een gecomponeerd lied, terwijl het eigenlijk uit een improvisatie is gegroeid. Door constant te experimenteren met nieuwe ideeën en de volgorde van de nummers te veranderen, kreeg de groep uiteindelijk onder de knie wat er op het album zou kunnen werken, en liet tijdens de productie niets aan het toeval over. Veronika Harcsa beschrijft het proces: "We weten dat we met elkaar kunnen improviseren en hebben de spontaniteit van improvisatie weten vast te leggen. Tijdens het studiowerk kwam echter veel meer structureel en strategisch denken om de hoek kijken."

Veronika Harcsa benadrukt dat dit alles alleen mogelijk is doordat de leden van het kwartet dezelfde alertheid en aandacht voor elkaar tonen als de leden van een kamerensemble. Eén van de meest cruciale voorwaarden in deze context is vertrouwen. De zangeres en gitarist maken al 15 jaar samen muziek en hebben steeds nieuwe ervaringen uit verschillende constellaties verwerkt in hun gezamenlijke projecten. De bassist en de drummer zijn pas vijf jaar samen, maar hoewel ze elkaar daarvoor al kenden, hebben talloze concertreizen hen veel dichter bij elkaar gebracht en een solide basis in wederzijds vertrouwen gegeven. "Muzikanten kunnen niet samen optreden zonder vertrouwen. Bálint en ik zouden met de beste muzikanten ter wereld kunnen spelen, maar dat zouden we liever niet doen als we niet 100% op hen kunnen vertrouwen. Muziek is te belangrijk voor ons om met mensen te spelen die we niet absoluut vertrouwen."

"About Time" is een album dat even opwindend als schrijnend eerlijk is. Uit een poëtische frictie die intenties uit de jaren zeventig vat en combineert met de ervaringen van nu, ontstaat een waar geluid voor de toekomst. Een gezonde utopie vol hoop en menselijke warmte, maar die de uitdagingen die voor ons liggen niet verbergt. De dubbelzinnige titel zegt het al - "About Time" is een muziekstuk dat een maatstaf vormt en dat nog lang zal worden gehoord.

 
     
 Veronica Harcsa - vocals
Bálint Gyémánt - guitar
Nicolas Rhys - double bass
Antoine Pierre - drums

 
 
   

 
     
 


TOUR DATES BENELUX


 
 
 

13 Augustus Amersfoort Jazz 

21 September Marni Jazz Festival 

more dates will be announced soon ...


 
     
   

 
     
   
     
     
 

 Barbara Wiernik : 'ELLIPSE'   
 
     
 
Release 16 September 2022 op Spinach Pie Records
 
     
   

 
     
   

© OlivierCharlet

 
     
 

Een ellips is een vrije ruimte, zelfs een kale ruimte tussen de regels en tussen de noten.

Deze opgeschorte stiltes zijn kenmerkend voor het nieuwe project van Barbara Wiernik, evenals de delicatesse van de klanken die hen omringen en binden, als om stippen te verbinden om de contouren van een tekening te onthullen ...

De originaliteit van het kwartet ligt in de keuze van de instrumenten. Naast de stem van Barbara vinden we Hélčne Duret op klarinet en basklarinet, Sigrid Vandenbogaerde op cello en Bart Quartier afwisselend op vibrafoon en marimba. Ellipse laat de noten gewaagd kronkelen. Het is een vrolijke mix van kamermuziek, jazz en zang, schommelend tussen georkestreerde en geďmproviseerde delen. De originele teksten spreken over vergeten, loslaten, vrouwelijkheid, flarden van het leven, maar ook over geëngageerde en actuele onderwerpen.

De muziek van Alain Pierre en Barbara Wiernik is sprankelend en vrolijk, vol kleur en vibratie, frisheid en poëzie.

 
 
     
 Barbara WIERNIK: zang

Hélčne DURET: klarinet - basklarinet

Sigrid VANDENBOGAERDE: cello

Bart QUARTIER: marimba - vibrafoon
: Alain PIERRE en Barbara WIERNIK : composities


 
 
     
   

 
     
 


Concert data


 

 
 

22/9: Théâtre Marni – Bruxelles

23/9 : De Plaats – Deinze

5/10 : Rideau Rouge - Lasne

11/12 : Chapelle de Verre – Braine-le-Comte 


 
     
   

 
     
     
     
     
     
CD NEW                                   NIEUWSBLAD

 

     
     
 
- persbericht -

 
     
 


 
     
 
   
 

Op 24 september zet de Hnita-Hoeve zijn deuren weer open. Dat vieren we met een week boordevol muziek, van 24 september tot 2 oktober! De heropeningsweek is het sluitstuk van een renovatie die vier jaar in beslag nam, en waaraan vele helpende handen en vrijwilligers bijdroegen, in de vorm van crowdfunding, crowdlending en giften, of door op de werf zelf mee aan de slag te gaan.

Gitarist Philip Catherine, een levende legende van de Belgische jazz, heropent de Hnita-Hoeve op zaterdag 24 september. Dit openingsconcert wordt live door Klara uitgezonden. Later op de week zijn onder andere DAAN, Dans Dans, Nine And 1/2, All Prize Muskies en het Boundless Trio + Cel Overberghe te gast. Speciaal voor de gelegenheid wordt ook een inclusief muziekproject voor jonge artiesten-in-spe van 9 tot 13 jaar oud opgezet, The Boom Bang Boom Hnita Orchestra. En er is een dj-avond onder de noemer “Hnita Jazz & Dance Bricks”. De klemtoon in de heropeningsweek ligt geheel op Belgische muziek.

Het programma van de heropeningsweek is een voorbode van wat ook na 2 oktober volgen zal. In de vernieuwde Hnita-Hoeve is er plaats voor jazz in zijn meest diverse vormen, maar ook voor alternatieve en indieconcerten, blues en familievriendelijke evenementen. Ons bluesprogramma voor komend seizoen maken we overigens later deze maand bekend.

De kaartverkoop voor de heropeningsweek start online op dinsdag 16 augustus om 10 uur.

Meer info per activiteit vindt u hieronder.

 

Op zaterdag 24 september om 20.00 uur: Philip Catherine Trio


Met Philip Catherine (gitaar), Nicola Andrioli (piano), Federico Pecoraro (bas)


Op 27 oktober van dit jaar wordt gitarist en componist Philip Catherine 80. Geen artiest leek ons beter geschikt om de vernieuwde Hnita-Hoeve te openen dan deze levende legende van de Belgische jazz. Om het feest compleet te maken, zendt Klara het openingsconcert rechtstreeks uit in het kader van het programma Klara Live.

Tickets: 30 euro (basis), 25 euro (Hnitaleden), 15 euro (-24).

 

Op zondag 25 september om 15.00 uur: The Boom Bang Boom Hnita Orchestra


Met Joeri Wens (artistieke leiding, percussie), Koen Nys (sax), Pieter Thys (gitaar) en een groep kinderen en jongeren (n.t.b.)


The Boom Bang Boom Hnita Orchestra is een muziekproject voor jonge artiesten-in-spe van 9 tot 13 jaar oud, opgezet ter gelegenheid van de heropening van de Hnita-Hoeve. Beslagen percussionist Joeri Wens legt mee de puzzelstukken voor een concert boordevol vuur en energie. Knikkers, ballonnen, een fietswiel en wat klinkende rommel, gecombineerd met Braziliaanse en Afrikaanse muziekinstrumenten. Dat zijn de ingrediënten waarmee dit orkest aan de slag gaat om muziek te maken.

De toegang is gratis, maar we vragen wel om vooraf te reserveren (servicekost 2 euro).

 

Op zondag 25 september om 20.30 uur: Reuzejamsession o.l.v. Koen Nys


Met Koen Nys (sax), Bram Weijters (piano), Piet Verbist (contrabas), Lionel Beuvens (drums) en anderen.


In de heropeningsweek van de club mag een jamsession niet ontbreken. Jazzmuzikanten jong en oud zijn bij deze uitgenodigd om spontaan mee te komen vieren. De leiding vertrouwen we graag toe aan de Heistse tenorsaxofonist Koen Nys. De toegang is gratis zodat een zo ruim mogelijk publiek van dit openingsfeest kan genieten.

 

Op dinsdag 27 september om 20.30 uur: Nine And 1/2 / All Prize Muskies


Nine And 1/2: David Bovée (zang, gitaar), Jan Eelen (gitaar), Anton Van Haver (drums, samples) / All Prize Muskies: Wim Elaerts (zang, gitaar), Jurgen Van Looy (zang, gitaar), Jelle D’Helft (drums), Roeland Van Noten (bas), Mano Lambrechts (drums, gitaar, electronics), Roel Bernaerts (saxofoon)

 

Een double bill met twee bands die allerminst de platgetreden paden bewandelen: Nine And 1/2, de nieuwe band van David Bovée (Think Of One, Flat Earth Society…), klinkt fris, funky, dansbaar en soms een tikje weird; All Prize Muskies is geworteld in Heist-op-den-Berg en brengt een unieke en verrassende combinatie van muziek en beeld.

Tickets: 15 euro (basis), 12 euro (Hnitaleden), 8 euro (-24).

 

Op woensdag 28 september om 20.30 uur: DAAN Simple


Met Daan Stuyven (zang, gitaar, piano), Isolde Lasoen (drums, vibrafoon, klokken, trompet, zang), Jean-François Assy (cello, zang)


Daan Stuyven heeft een speciale band met de Hnita Jazz Club. Onze heropeningsweek zou niet compleet zijn zonder hem. Voor de gelegenheid speelt hij zelfs twee dagen op rij. Met DAAN Simple brengt hij intieme en onverwachte – en mogen we zeggen jazzy? – interpretaties van z’n eigen favoriete songs.

Tickets: 30 euro (basis), 25 euro (Hnitaleden), 15 euro (-24).

 

Op donderdag 29 september om 20.30 uur: DAAN Simple


Met Daan Stuyven (zang, gitaar, piano), Isolde Lasoen (drums, vibrafoon, klokken, trompet, zang), Jean-François Assy (cello, zang)


Daan Stuyven heeft een speciale band met de Hnita Jazz Club. Onze heropeningsweek zou niet compleet zijn zonder hem. Voor de gelegenheid speelt hij zelfs twee dagen op rij. Met DAAN Simple brengt hij intieme en onverwachte – en mogen we zeggen jazzy? – interpretaties van z’n eigen favoriete songs.

Tickets: 30 euro (basis), 25 euro (Hnitaleden), 15 euro (-24).

 

Op vrijdag 30 september om 20.30 uur: Dans Dans

 

Met Bert Dockx (gitaar, cassettes), Frederic ‘Lyenn’ Jacques (bas, toetsen, baritongitaar), Steven Cassiers (drums, percussie, SPD/SX)


Dans Dans is een opwindend trio dat bulkt van talent en bruist van energie. Ergens op het snijpunt van jazz en rock, met invloeden van blues en elektronica, vinden Bert Dockx, Frederic ‘Lyenn’ Jacques en Steven Cassiers elkaar telkens opnieuw. Zonder gęne werd Dans Dans ooit door OOR “de beste liveband van het westelijk halfrond” genoemd.

Tickets: 20 euro (basis), 15 euro (Hnitaleden), 10 euro (-24).

 

Op zondag 1 oktober om 20.30 uur: Hnita Jazz & Dance Bricks met dj’s Jimbo Jones, SVN en Christian Legrand


Eind vorig jaar lanceerden we onder de noemer Hnita Jazz Bricks drie unieke afspeellijsten die dj’s Jimbo Jones, SVN en Christian Legrand voor ons samenstelden: eigenzinnige, sfeervolle muzikale interpretaties van verleden, heden en toekomst van de Hnita Jazz Club. Ter gelegenheid van de heropening van de Hnita-Hoeve bundelen zij hun krachten om ook fysiek uit hun mentale en muzikale archief te putten.

Gratis toegang.

 

Op zondag 2 oktober om 20.30 uur: Boundless Trio + Cel Overberghe


Met Patrick De Groote (trompet, bugel), Paul Van Gysegem (contrabas), Chris Joris (percussie, piano) + special guest Cel Overberghe (saxen)


Paul Van Gysegem, Patrick De Groote en Cel Overberghe stonden midden jaren 1960 mee aan de wieg van de freejazz in België. Bijna 60 jaar later tonen zij, samen met Chris Joris, een ander monument van de Belgische jazz, aan dat de openheid en oprechtheid waarmee zij het podium delen, nog niets aan relevantie en frisheid verloren heeft. 

Tickets: 17 euro (basis), 14 euro (Hnitaleden), 9 euro (-24).

 
 
     
 
 
   
 
     
 
FESTIVALITIS

 
     
 
- persbericht -

 
     
   
BRAND! jazz festival 2022 met jong Belgisch talent als headliner

 
 

 
  
 
 
 


 
     
 

 
     
  
     
   

 
 
zie ook de vorige JAZZEPOES BRAND ! verslaggeving 

 
     
         
     
     
     
 
alle verdere info op


 

 
     
     
     
     
     
     

 

 

 

 © JAZZEPOES 2022

 

 

 

up again !

 

 

 

HOME