HOME

 

FULL JAZZEPOES JAZZZOLDER ARCHIEF


voor het volledige JaZZZolder-archief click  hierboven de tab


 JaZZZolderArchief 2023

 

 


Bezoek ook eens     de YouTube Webstek van de JaZZZolder ! 

 je (her)beleeft er optredens  van en op de oude JaZZZolder !

 

 

 

 

 

 

 

JaZZZolderblad

 

 

 

 

 TRIM 1  TRIM 2 ARCHIEFINDEX TRIM 3 TRIM 4

 

   
22/9/2023 Dupont-Ventat 12/10/2023
25/8/2023 Witvrouw
   
   

 

 

 

 

 

 


 

 

 

   
     
    
    
 

Vrijdag 25 Augustus 2023    concert 1 19:30 - concert 2  21:15 hr

 
 

 

Witvrouw

 
     
     
 

 

 

 

Simon studeerde aan de kunsthumaniora in Antwerpen, het Lemmensinstituut te Leuven en aan het conservatorium van Amsterdam.Hij was in 2004 laureaat van de Montreux jazz guitar competition in Zwitserland en met Lynn Cassiers in 2002 ook laureaat van de Axion Classics wedstrijd in duo (Mini & Dameblanche).

 

In datzelfde jaar werd hij samen met Robin Verheyen door Frank Vaganée uitgenodigd als gastsolist met Het Brussels Jazz Orchestra in het Flagey (concert SOS jeunes).

 

WITVROUW gaat op avontuur met 3 geweldige muzikanten: Boris Van Overschee (Bandits!, Broncko...), Andrew Claes (STUFF., BRZZVLL…) en Dré Pallemaerts (Melanie De Biasio, Bert Joris…).

 

Verwacht je aan een organische mix van sounds en sferen van verschillende muzikale leefwerelden. Er is veel ruimte voor improvisatie en roots uit jazz en blues.

 
   
 


Andrew Claes: sax

Simon Witvrouw: gitaar

Boris Van Overschee: bas

Dré Pallemaerts: drums

  
    
           
    
    
    


 

 

 

 
commentaren - recensie(s)


 

 

 

 

...helaas, mijn commentaar volgt mogelijks later nog...

  


Winus


 

We kennen Witvrouw uit Haacht al wat langer door hun optredens tijdens Jazzathome en de Predikheerlijke Zomer. Het werd tijd om de band in een andere samenstelling voor te stellen in de Jazzzolder.  Geen toetsenman Joachim Saerens maar de elektrische bassist Boris Van Overschee (Portland). Bart Borremans is vervangen door de saxofonist Andrew Claes  die we o.a. kennen uit Stuff  met de voortreffelijk voortstuwende drums van Dré Pallemaerts.  Frontman en gitarist Simon Witvrouw  gelooft in het bewandelen van zijn eigen weg met vertrouwen daarin. De band staat er rotsvast. Hij is iets minder in de zangpartijen vind ik. Het is een band geworden met veel invloeden dat resulteert in grooves, roots uit jazz, blues en funk. Ik onthou vooral uit de tweede set ‘Ballad for Mingus’ en het rustige ‘Lullaby’ en ook een nummer waarin de percussieve tamboerijn van Andrew als een ratelslang fungeert terwijl de bassist in duel gaat met Dré.  Op het einde bij de toegift tovert Simon wonderbaarlijke gitaarklanken.

Het is voer voor fans van JJ Cale, de elektrische Miles Davis en TaxiWars met wat afropop. Hou de cd of LP in de gaten want die werd hier goed verkocht.  Ik hoorde dat de eerste set eerder aan de bluesy kant was en de tweede set dus meer funky. We zaten hier in ieder geval lekker droog.  Je kan Witvrouw nog aanstaande woensdag 30 aug zien spelen in het Brughuis in Muizen.


Michel  'de Proes' Proesmans
(JaZZZolder)

 NO VIDEO (yet) AVAILABLE ...


 

 


 

 

 


 

 

 

   
     
    
    
 

Vrijdag 22 September 2023    concert 1 19:30 - concert 2  21:15 hr

 
 

 

Dupont-Ventat

 
     
     
 

 

 

 

Een concert om duimen en vingers van af te likken !
2 van de meest virtuoze muzikanten uit Wallonië samen op het podium in Mechelen !
Beiden speelden met grote orkesten, in combo's of solo, op vele internationale podia, zowel voor klassieke muziek als jazz, pop, rock enz...
Dirk Brossé is fan, getuige bv de uitnodiging voor Rhonny Ventat om als solist op het afscheid van Angela Merkel te spelen samen met Prima La Musica.
Ook Johan Dupont wordt graag uitgenodigd als solist bij bv de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine.
 
   
 Johan Dupont: piano
Rhonny Ventat: sax 
    
           
    
    
    


 

 

 
commentaren - recensie(s)

 

  

 

 

…lieflijk dartelt het bekende ‘Black Orpheus’ deuntje van Luiz Bonfá via de toetsen van Johan (Dupont, piano) de zaal binnen en gaat Rhonny  (Ventat , alt en sopraansax) daar verder rond fladderen. De soli zullen vanavond van links naar rechts over en’t weer gaan en alvast deze eerste song is van een romantische intimiteit met sensuele toetsen hier en daar maar met een fluwelen streling op het einde. ‘The Depths of the Mind’,  een nummer van Rhonny, is dan veel krachtiger en doortekend daarna met een pianopartij die als een beiaard door de zaal galmt maar evengoed terugvalt in subtiliteit.’ Home ‘, wat volgt is dan weer van de hand van de pianist en dat klinkt als vers ingeschonken hoogsprankelend water. Een ‘Home’ waar Rhonny evenzeer in welkom en zeer ook in  thuis is. Vanuit deze song is de overstap naar ‘Blue Rondo A La Turk ‘ van Dave Brubeck maar een stapje en deze klassieker smaakt in deze duo performance weliswaar naar wat klassieke muziek  maar evengoed wordt daar een jazzy knipoog aan gegeven. Johan is daarbij meesterlijk op de piano al geeft Rhonny zich niet gauw gewonnen…Sterk samenspel ! Daarna gaan we wat verstillen, wordt de toon wat dramatischer ook in het overdenkende ‘Au Bord De L’Eau’  en da’s een titel uit het oeuvre  van de Franse Gabriel Fauré. Maar algauw klaren de luchten alweer en gaan we walsen op het ‘Amusette’ van Rhonny Ventat en Johan draait daarbij wat pirouettes op de toetsen, mooi toch ! Eindigen doet het virtuoze koppel met ‘ Loro’, een geinig, frivool en wat plagerig stuk van Egberto Gismonti en wat een mooi einde van de set is dit ! Ik meen terecht te mogen zeggen dat deze twee topmusici behoorlijk ‘complementair’ waren zoals ik eerder ook aankondigde, zij kliefden samen door het programma , als een boot op twee gondels, apart, maar gelijk toch ook samen, top !… 


Winus

 

Wat is het leuk om ze te zien genieten en te horen spelen in de Jazzzolder na zovele jaren. Apart hebben ze ook al opgetreden in de geschiedenis van de Jazzzolder waarbij Johan Dupont speelde bij de groepen Charnama (12/9/2008) en Shantaram. Rhonny Ventat schitterde ook al op Jazzathome en Jazzzolder, dan eens met Ivora (12/11/2021) en ook met zijn Funky Jazz Band (2011) of met Saxacorda in 2014.
Ze spelen heerlijk akoestisch en het is een genot ze te zien spelen. Eigen nummers worden afgewisseld met standards. Een staaltje van hun kunnen is het moeilijk te spelen “Blue Rondo à la Turk” van Dave Brubeck uit 1959. Rhonny beweegt sierlijk met zijn sax.

Vergis je niet : Johan is ook trompettist, accordeonist, drummer en tubaspeler ..... Op het einde van de tweede set wisselen ze beiden van instrument: Johan op sax en Rhonny aan de piano. Wat een leuke performance van beide topmuzikanten.

 

 Michel  'de Proes' Proesmans (JaZZZolder)

NO VIDEO (yet) AVAILABLE ...

 

 


 

 

 © 2023 JAZZEPOES

 

 

up again !

 

 

back to start !