HOME

 

BRAND!

 

 

     
     
 

PROGRAMMA


 
     
     
     
 

CONCERTVERSLAGEN  

 

RAND !

 

DO 9 NOV

 

VRIJ 10 NOV

 

ZAT 11 NOV

 
     
     
     
     
 

Vrijdag 10 NOV : Zweden en Finland zetten het vuur aan BRAND!


     
     
     
   
     
     
..Vandaag zit ik hier wat beter voorbereid want zal telkens de concerten registreren ifv later verslag.Tijdens die concerten zelf ben ik bezig met de fotografie en dan heb ik daar geen oog of oor op overschot voor over…

     
     
 
 


IFA Y XANGO feat. ERIC THIELEMANS (BE/BR)

 19:00 | kunstencentrum nona

 
 
     
     
 


van en met:
Niels Van Heertum (euphonium)
Seppe Gebruers (piano) 
Laurens Smet (bas)
Viktor Perdieus (sax)
Filipe Nader (sax)
Eric Thielemans (drums)

 
     
     
 

 
     
   Ifa Y Xango aan de start, werd aangekondigd met 2 drummers maar Ruben Pensaert zien we niet op de scène. Enkel Eric Thielemans neemt vanavond drums en percussie voor zijn rekening en het zijn die instrumenten die een drive en een ritme creëren die de monotone golfslag van de blazers (de oudgedienden Victor Perdieus en Filipe Nader, naast Niels Van Heertum) zal doorbreken.


 
     
    

 
     
   En ja, we zitten blijkbaar weer op een boot in een bewogen vaart waarbij het vastklampen wordt om niet tenonder te gaan ook !

 
     
        

 
     
  Zo ook Seppe (Gebruers) met z’n harmonium uit God ’s kerklandschap, die gevaarlijk meedeint. Een baby begint te bleiten in de zaal, je zou voor minder. We zijn dan al 20 minuten verder en wat gongslagen, percussie allerhande, soundscapes?, duiden op een bereikte bestemming? Aangemeerd wordt er met de aangestreken bas van eerste uur’s bassist Laurens Smet. Herautgeschal daarna en aangeslagen bassnaren rollen gevaarlijk aan en drums vallen ook weer in voor de klaarblijkelijke inname van het doel. Is dit de muziek bij een saga ?... Na 35 ‘ start de banjo van Ruben (Machtelinckx) , een eerste keer bij Ifa Y Xango hier, een nieuwe fase in het verhaal. De percussie strijkt daarbij over cymbalen, potten en pannetjes en zo lijkt het uiteindelijk toch een verloren strijd geweest te zijn, een afdruipen en no victory. Applaus volgt, we zijn 40 minuten verder en gedaan… Ik moet zeggen da’k mijn reddingssloep eerder al uitgezet had, dit verhaal heb ik weer niet begrepen of ’t is eenvoudig niks voor mij…. 

 
 
 
   

 
     
 

Zoals het gaat in de BRAND! samenwerking tussen CultuurCentrum en KunstenCentrum NONA zitten we ofwel hier ofwel ginder en voor volgende act is het terug stappen naar het CultuurCentrum, telkens naar het koor van de Minderbroederskerk die voldoende ruimte biedt aan het verwachte publiek, da’s telkens zo’n 60 a 70 man.

 
 
   

 
     
 


VERNERI POHJOLA GROUP plays PEKKA (FI)

 20:30 | Cultuurcentrum Mechelen

 
     
     
 


van en met:
Verneri Pohjola
(trompet)
Tuomo Prättälä (fender - rhodes)
Teemu Viinikainen (gitaar)
Mika Kallio (drums)
Heikko Remmel (bass)

 
 
     
   

 
     
 

Verneri Pohjola nu speelt,interpreteert,  werk van z’n vader, bassist Pekka en dat brengt kleine anekdoten met zich mee die hij telkens bij de inleiding zal meegeven.





 Finland, en we zitten dus weer in het Noorden, een eigen feel in de Europese Jazz. Verneri start met ‘The Dragon’ filmisch gevaarlijk, je voelt de brandende adem van de draak de haartjes uit je nek weg branden (of gelijk ook al je hoofdhaar?). Het nummer beweegt zich wat later sierlijk  en ritmisch verder. Keys en electronica voegen een extra dimensie toe en het zijn niet alleen die keys en meer die belangrijk blijven, ook het tempo dat bas en drums daaraan toevoegen zijn bijzonder. De schitterende gitarist Teemu Viinikainen kan mij dan weer verrassen met mooie soli en nog meer eigenlijk met z’n boeiende fill-ins die werkelijk een hele song blijken te kunnen dragen. 

 
     
           

 
 
     
  Een geschikte partner voor Verneri ! Dat vond trouwens André Goudbeek ook, die ‘k deze dagen hier met z’n eega nog dikwijls tegen ’t lijf ga lopen. Aan het einde van het programma gaat het tempo ook weer versnellen om dan , eigenlijk overtijds al, dan te eindigen met het zachte, dromerige ‘Benjamin’. Een mooi, verfijnd stukje muziek was dit al blijft het gelijk ook baden in een wat onwerkelijke sfeer, het etherische van het Noorden?  

 
     
   

 
     
  We staan intussen een uur en een kwart verder en weten dat er ons nog een bijzonder optreden wacht in NONA. Ik kijk daar ook erg naar uit ! 

 
     
 
 


ANGLES7 (SE)

22:00 | kunstencentrum nona | (exclusief Belgisch concert)

 
 
     
     
 


van en met:
Johan Graden (piano)
Johan Berthling (contrabass)
Andreas Werliin (drums)
Magnus Broo (trompet)
Mats Äleklint (trombone)
Mattias Ståhl (vibrafoon)
Martin Küchen (compositie – altsaxofoon)


 
 
     
   

 
     
  Wie wil weten wat Martin Küchen verstaat onder exploratie van geluid kan hem best vergezellen bvb. langs de loop van de ondergrondse riolen van Wenen, een wandeling  die hij maakt met zielsverwant en mede Zweed Mats Gustafsson.  Wij krijgen hem vandaag te horen met z’n Angles, een geliefd project en vanavond zijn ze met zeven , vandaar Angles7.  
 
        

 
     
  Bij het begin van het concert scheurt-ie met z’n saxsound solo de zaal open en zet meteen de toon ook voor een zeer dynamisch concert en wat mij betreft meteen ook hét concert van dit festival ! Je denkt meteen aan een, weliswaar free, brassband , vol uitbundigheid, oef ! dan eindelijk ! Drummer Andreas Werliin is een geweldenaar, een ‘animal’ uit deze Muppet Show en blijft gaan . Het is gauw duidelijk : geen wegknikkende, induttende hoofden tijdens dit concert.
 
 
     
             

 
     
 

Martin Klein geeft een verwarde indruk, weet z’n aankondigingen met humor te doorkruiden en zo gaan we een tweede nummer in met nu Mattias Ståhl aan de vibrafoon die hij ook verder zal blijven bespelen…het eerste nummer speelde die ook mee  trompet. Als ik het zo bekijk kan hier bij de blazers die met z’n drieën zijn best nog een tuba of eufonium bij, zoals die van Niels…in een schijnbare maar gearrangeerde chaos gaat het verder tot drums dat gaan omkaderen en gelijk in een gareel plaatsen al gaan de ventielen nog naar behoren open …Trombonist  Mats Äleklint pakt het voorplan, de trompet van Magnus Broo kan daar wat later niet tegenop… bassist Johan Berthling mag de intrigerende beat afronden. In een volgende horen we in het begin ook pianist Johan Graden pertinent aanwezig zijn want in het luide, eivolle klankbeeld durft ie anders al wel es te verdwijnen. In de eigen composities weet Martin op z’n altsax zeker met argumenten te overtuigen, mooi ook dat het gestructureerd blijft, duidelijke, energierijke composities zijn het  die geen moment gaan vervelen ! Martin kondigt de 2 laatste stukken nog aan en dan zijn we vertrokken voor nog es een goeie 25 minuten waarin de bas ook nog een belangrijke feature krijgt al is ’t daarbij niet altijd duidelijk dat het wel zeker een bas is .. Wat uitzonderlijk zeemzoeterig en verzoenend daarna vallen sax en vibrafoon in ….nog wat argumenten over en weer in een langgerekte finale mogen uiteindelijk de geweldige set besluiten na een uur en een kwart…

 
 
  Ik heb hier dan ook niks meer aan toe te voegen. Het moge duidelijk zijn wie hier het vlaggetje boven op de taart van vandaag mag plaatsen  ! 

 
     
     
  Winus   
     
     
     

 

 

 

 ©  JAZZEPOES

 

 

 

up again !

 

 

HOME